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QUESTIONS AND ANSWERS 
FOR 

 

BLOCK 9 SECTION 80 GIRALANG 
 

ISSUED IN ACCORDANCE WITH PARAGRAPH 9.7 OF THE GENERAL SALES 
INFORMATION 
 
The sales agent will circulate all questions and answers, addenda or supplementary 
information by email to persons registered with the sales agent without revealing the 
source of the enquiry. 
 
The Land Development Agency has exercised its discretion to answer this question 
notwithstanding that the General Sales Information states that all questions must be 
received by the Sales Agent before 5pm on Wednesday, 4 May 2011.  
 

Q1. Would you be good enough to advise when it is expected that the 
Deposited Plan will be registered?  Could you also confirm that the substantive 
difference between the old Deposited Plan and the new Deposited Plan is to 
add to the block the area of the overhanging eaves, which are noted on the old 
DP. 
 

A1. The LDA has been advised that the Deposited Plan will be registered shortly 
and yes, and the LDA can confirm that this is the substantive difference however 
buyers should make their own enquiries in this regard. 

 
Q2. The Crown Lease for Block 9 differs significantly from the Crown Lease 
over Block 2 which is being surrendered.  In particular, my client notes that the 
surrendered Crown Lease was subject to s.167 constraints in relation to 
transferring and sub-letting.  My client notes that the proposed Crown Lease 
contains no such restrictions and we would be grateful if you could confirm 
the same, despite it being otherwise self-evident. 
 

A2 As per Clause 1.2 of the Specimen Contract for Sale provided in the sales 
package “The Lease will be granted substantially upon the terms and conditions of 
the Draft Lease”.  Buyers should make their own enquiries and seek their own legal 
advice in this regard. 
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Q3  Our client is also curious in relation to the discrepancy between the off-
sites works referred to on Page 17 of the AECOM Report, which has works  
totalling around $72,000.00, and the off-site works which are contained in the 
Crown Lease, which total around $37,000.00.  We note that the off-site works in  
the AECOM Report include provision of a gas tie (trenching) at an estimated 
cost of $20,000.00, and installation of a new electricity service from Canopus 
Crescent or Gari Place of $15,000.00.  Would you be able to provide some 
background as to the discrepancy between the two? 
 
A3 The Associated Works specified in clause 3(a) of the draft Crown Lease do 
not include the off-site works listed in items 2 and 3 of paragraph 8 of the Site 
Investigation Report. The reason for the exclusion is that the provision of electricity 
and/or gas to the site is that these items are a matter for the purchaser to negotiate 
directly with the relevant Authorities.  The amount specified in the Site Investigation 
Report for the provision of these services is an estimate and is passed on by the LDA 
for information purposes only.  Buyers should make their own enquiries in this 
regard. 

Q4  It is stated in the specimen Crown Lease that these sites could be used 
as a "Place of Worship". Does that mean that it can be used as a Church only, 
or it could be a Mosque, Muslim Prayer Hall, Temple etc? 

A4 ACTPLA have advised that this term would permit any religious denomination 
to undertake religious worship on the premises. 

Q5. If Mosque or Prayer Hall is a permitted use, do we have to go through the 
process of community consultations and approval by the ACT before we can 
use the facility as a Mosque or Prayer Hall? 

A5. ACTPLA have advised that as the blocks are being sold with existing 
buildings, it will be a matter for the lessee to seek advice from a building certifier on 
whether the class of the existing building (in accordance with the Building Act 2004) 
is suitable for the intended use.  If it is not, and the required works are not exempt 
works, then the lessee would be required to submit a development application (DA) 
 to ACTPLA for approval for the necessary building works. 

DAs are subject to major or minor public notification depending on the type of work 
for which development approval is being sought.  In addition, depending on the scale 
of works proposed a DA proponent would be encouraged to consult with the local 
community. 
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Q6. I note that the contract contemplates the price to be offered at auction, 
to be GST exclusive (Clause 25).  Would you be good enough to confirm with 
your client what their intention is in relation to the calculation of the GST?  Is it 
intended that they will adopt “normal rules”, or would they be prepared to 
adopt the “margin” scheme?  

A6.      The block will be offered GST exclusive in accordance with the contract for 
sale. 

 

Q7. Is it possible to obtain copies of the building plans or consent to search 
all plans on the building files at BEPCON? 

A.7 Registrants are advised that the ACT Planning and Land Authority does not 
have a building file for either the Giralang or the McKellar site. The LDA advises that 
it has undertaken further enquiries with the ACT Government (including BEPCON) 
and its contractors and advises that they do not hold any building plans for the 
Giralang or McKellar sites.   Please advise if you still require the Land Development 
Agency’s consent to search. 

 

Q8. For the purposes of clause 25 will the LDA use the usual rules or apply 
the “margin scheme” in determining the GST amount?  

A8. As per the Contract for Sale the LDA will not be applying the margin scheme. 

Q9. Will the LDA agree to use the method nominated by the Buyer in 
determining the GST?  

A9 No. 


